Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2011 00:43 - Тайнственият номер
Автор: otempora Категория: Забавление   
Прочетен: 3920 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 04.12.2013 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

       Помня една легендарна в железничарските среди история, според която награждават  дългогодишен френски железничар, при което му задават въпроса: «Има ли някаква тайна за него в железничарската професия?». Тогава излизащия  в пенсия железничар отговаря, че «не е разбрал, защо трябва да чука по колелата на вагоните». Високомерно разказваната история за «глупавия френски железничар» е станала знакова за железницата, но има  все още неразказани железничарски истории, които тепърва ще бъдат част от жп фолклора и този път главен герой няма да е неграмотния френски железничар, а неграмотния му български колега.

    Чували ли сте дежурните ръководители по движението на влаковете в гарите да викат в телефонната слушалка: ”...от мен номер ...” и казват някакво число? Ако не сте се заслушвали, послушайте и ще го чуете, когато си разменят телефонограми! И какъв е този номер? Амиииии....... Никой не знае. Просто казваш едно число. Числа, които не кореспондират с някакъв документ или правило. (Това, че някой ще каже, че тези числа се записват в дневника на дежурния ръководител в гарата, преди да се разменят, заедно с текста на т. нар. "телефонограми", само влошава твърдението, че никой не знае какво е правилото, защото липсата на логическа последователност на номерата даже се документира "черно на бяло".) Просто си казваш едно число, измислено отпреди или на момента. За безсмислието на тези номера, когато се разменят по този начин ми е приказката - никой не знае какво трябва да значат и по какви правила да се разменят, но всеки си казва номера.
      Ами и аз като бивш железничар въртях едни номера, например ако си разменях номер с колежката от съседната гара казвах 69, когато на смяна беше един колега с четири деца, моят номер беше 4, а когато работех с друг един - пълен простак - номерът ми беше 7, понеже му липсваха първите 7 години (нещо като компенсация, допълваща липсата).
     Та такива ми ти работи в наша железница. Ако на въпроса ви - колко ще закъснее влакът - ви отговорят, че не знаят със сигурност, това не е най-притеснителното, понеже още много неща в "же-пе-то" остават тайнствени, като например значението на квитанционните номера в телефонограмите.
__________
Забележка: Авторът на материала не е против размяната на квитанционни номера, а за изясняване правилата, при които се разменят, защото не може един номер да бъде от 1 до безкрайност в една и съща телефонограма и това да няма значение. Както името на служебното лице е уникално, така и номерът трябва да е уникален. Защото,
съгласете се, ако номерът няма значение, тогава защо се записва? Никой от познатите ми железничари не знае какво е правилото. Моля "обидени железничари" да не ме нападат с обидни квалификации, а да кажат какво знаят те за правилото за квитанционните номера.




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: otempora
Категория: Лични дневници
Прочетен: 301721
Постинги: 144
Коментари: 128
Гласове: 532