Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2011 21:13 - Калта, която не става за тухли
Автор: otempora Категория: Политика   
Прочетен: 1386 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.01.2012 19:58


     Като наближат избори в нашето село и всички започват да се ослушват какво ще каже за кандидатите бай Кольо Обущаря. Той обущар - прост човек, ама на всички избори познава кой ще спечели. И не само познава ами и агитира за този, дето ще спечели. Ей тъй без кяр и без сметка, но с жар и много логика в приказките успяваше да промени електоралните възгледи на половината от съселяните ни. А те с нужда и без нужда минаваха през обущарницата. Кой за да закърпи овехтелите обувки, кой за да чуе размислите на бай Кольо за партиите на предстоящите избори, а някои и само заради обилната доза пиперосани забележки на бай Кольо по адрес на кандидатите, които караха аудиторията да се залива в смях или да потъне в дълбоки размисли.
    - Не отива на добре държавата момче - обръща се към мене бай Кольо. - И не само държавата ами и нашто село и то отива у криво... Защо ли? - пита риторично той и си отговаря:
    - Ами, защото много кал забочнаха да забъркват днешните кандидати. Толкоз много кал, че във всеки град и село по една тухларна може да се направи, ама то тази словесната кал за тухли и керемиди не става. Само хората цапа... Пък като нацапаш човека, как после ще седнеш с него на приказка, проблеми да решаваш, държава да градиш, съдбини на хората да променяш? Тц, тц, тц... - изцъка загрижено бай Кольо.
    Аз кимам разбиращо, но продължавам да мълча и да слушам.
   - Виж сега двамата кандидати за кмет на наш"то село. Единия е кмет сега, а другия беше. Толкоз им се усладиха благините на властта, че са готови на всичко, за да се докопат отново до кметския пост. Пък казват, че властниците трябва да са слуги на народа. Ти виждал ли си някои дето искат да слугуват, така да се борят за слугински пост? Аз толкоз години съм на този свят и не съм виждал.
Той се покашля и продължи:
    - И остави благините, то ако ги нямаше, кой щеше да иска да е на власт, ами то властта вместо в полза на тези дето те издигат, в инструмент за изнудване се превраща. Ако искаш некой документ, докато не дадеш, не ти свършат работа, ако има спор при кмета, печели този дето нещо е дал, ако го потърсиш, той по свойте си работи, пък заплатата му върви, а хората чакат в коридора да дойде на работа...
И държавните работи и те така буксуват, че то нали държавата е като едно голямо село. Само че вместо Пецата на Кучето и Веско Кьоравото да се ръгат с лакти за кметския пост, там се цапат с кал за президентството.
   - Добре де, ти какво имаш против това, да се порови малко в миналото на кандидатите и да се извади ако има нещо тъмно в него? Нали така ще бъдат избрани чисти хора, които нямат нарушения, не са правили престъпления, такива които могат да служат за пример и да поведат хората?
   - Млад си и наивен и затова не разбираш. Ако избираме господ, можеше да искаме да е образец за подражание, ама ние избираме водачи, а те трябва да знаят пътя. Ти си архитект и като представиш проекта си, пита ли те някой дали си разведен, дали пиеш боза на обед и мляко вечер или ги заменяш биричка и ракия, дали заглеждаш Пена Пичевата по голечите бозки и по големата задница или палиш свещица в църквата всяка неделя? Не, интересуват се, дали проекта ти е по-читав от тези на другите архитекти. Тогава печелиш...
    А пък защо в политиката, дето сега всеки кандидат трябва да представи проекта си в предизборното време, вместо да се излагат проекти се нападат и се клепят? То управлението е като сградата, трябва му план... Пък де са им плановете? Как вие ще строите сгради ако вместо с планове на конкурсите се изправите и почвате да се клепите и нападате? Рядката кал е хубаво нещо, но в калъпите на тухларната, а не в устите на политиците.


     




Гласувай:
3



Следващ постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: otempora
Категория: Лични дневници
Прочетен: 302612
Постинги: 144
Коментари: 128
Гласове: 532