Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2013 19:14 - ВСЕЛЕНАТА НА ГРАНИЦАТА НА РАЗРУШЕНИЕ
Автор: otempora Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2399 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Вселената се намира на границата на разрушение, при което всичко в нея ще се свие в малка плътна топка. Откритието е направено от учени от университета на Южна Дания. Възможно е някъде процесът на разрушение на някои части от Вселаната да е започнал. Тази концепция на някои физици-теоретици не е нова, но датските изследователи са доказали правилността й с математически уравнения. В основата на теорията е, че радикална промяна във вселената ще доведе до увеличаване теглото на всяка частица.

Всичко - всяка песъчинка, всяка планета и всяка галактика - ще бъдат милиарди пъти по-тежки, отколкото са сега. Теорията предполага, че новото тегло ще засили взаимното привличане, в следствие на което Вселената ще се компресира в супер-гореща и тежка топка. Този процес се нарича "фазов преход". Според теорията на Хигс фазовия преход се е случил вече за една десета милиардна от секундата след Големия взрив, което е довело до промяна в пространствено-времевия континуум*. По време на този преход, празното пространство се е изпълнило с невидимо вещество, което учените наричат ​​областта на Хигс.

С помощта на математически уравнения, изследователите от Университета на Южна Дания са установили, че полето на Хигс може да съществува в две състояния. Както материята може да съществува под формата на течности или твърди тела, така и полето на Хигс може да бъде течност или твърдо тяло. При втората форма полето  на Хигс е милиарди пъти по-плътно.

Ако това свръхплътно поле съществува, то може изведнъж да се появи по всяко време, навсякъде във Вселената, точно както се появяват мехурчета на повърхността на вряща вода. Тогава, като преминава през пространството мехурът може да се разгърне със скоростта на светлината и да измени областта на Хигс от състоянието, в което е в момента в ново състояние. Всички елементарни частици вътре в мехура ще станат много по-тежки, отколкото ако те бяха отвън, и ще формират свръхмасивна центрове.

"Много от теориите и изчисленията прогнозират такъв фазов преход, но имаше известна несигурност в предишните изчисления - казва Йенс Крог, студент в Университета на Южна Дания, участвал в изчисленията - сега сме извършили по-точни изчисления и видяхме, че Вселената вероятно ще се разруши и крахът е много повече вероятен, отколкото се смяташе досега. "

Слабост в изчислението е, че то се опира на данни, според които Вселената се състои от елементарни частици, които сега са известни. Ако тя съдържа неизвестни елементарни частици, в това число и частици в областта на Хигс, то цялата основа на прогнозата ще се окаже невярна.

 

*Забележка (авт.): Пространство-времеви континуум е физически и математически модел, който комбинира пространството и времето в единно съчетание. В съответствие с теорията на относителността, Вселената има три пространствени и едно времево измерение. В теорията на относителността времето е неотделимо и равнозначно на останалите три координати и зависи от движението на наблюдателя.






Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
1. otempora - Вместо понятието "маса&q...
15.01.2014 08:42
Вместо понятието "маса" съм използвал "тегло", за да е по-достъпно до неучилите физика, макар в космоса понятието тегло да няма смисъл.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: otempora
Категория: Лични дневници
Прочетен: 301927
Постинги: 144
Коментари: 128
Гласове: 532