Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2013 10:52 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СТУДЕНТИ!
Автор: otempora Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3796 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 22.01.2014 16:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Студентският празник е свързан с първото у нас висше училище - Софийският университет. Той е създаден в края на 80-те години на ХІХ в. Раждането на училището е по инициатива на свищовлиите Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогически курс при класическата гимназия с историко-филологическо отделение. Със закон от 1 януари 1889 г. курсът се превръща във висше училище с допълнителни отделения (факултети). В параграф 25 от общия правилник на университета от 1905 г. се казва: "На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климента Охридски и празник на университета, става тържествено представление на новия ректор. Старият ректор чете отчет за вървежа на университета, а новия казва академическа реч." Това е официалното начало на 8 декември като празник на студентите.

Днес се връщам в спомените си към някогашните студентски години. Спомням си, че колегите, които най-бурно празнуваха на този ден, бяха същите, които еднакво  празнуваха всички празници и бележите дати – на маса, на фона на зараждащата се тогава чалга и създавайки впечатлението че гуляят сбирщина коняри, а не част от „интелигенцията на нацията”. Същите, които крадяха записките, проектите и курсовите задачи на колегите си, за да ги адаптират съм собствените, които преписваха за поредната тройка, които се молеха да разменят билетите си на изпит, защото имат „пищов” за един от въпросите на чуждия билет, същите, на които сме решавали задачите на коляно, в коридора и подсказвали за да не ги скъсат на изпити или на контролни работи.... това бяха героите на тържествата, на които знаещите не присъствахме.

Понякога срещам една част от тях. Някои станаха директори, други бяха такива, трети извършват консултантски услуги... Смях, дали има друга държава, в която некадърниците са издигат за ръководители?! Дори и министри да станат неграмотниците си остават недоучили некадърници, които правят огромни бели на останалите. За да оцелеят в работата си такива хора изваждат от себе си най-доброто, на което са способни – подлостта и продажността си, превръщат се в доносници, творят клюки, впиват се като пиявици във всичко жизнено около себе си и го изсмукват, докато не го уморят, независимо дали това е цяло предприятие, отделен човек или необходимост от спазване на правна или морална норма... Тези хора станаха страхливци; подмазвачи; слуги, готови да обслужват всеки господар с пари, те са хора без достойнство, пълни подлоги... Такива хора са късопаметни. Те размахват дипломата си за висше образование, като смятат, че притежанието на въпросния документ ги прави по-значителни от останалите, независимо, че е придобит с преписвачество, ходатайство, тройки по милост, подсказване от колеги, зубрене и пълно неразбиране на прочетеното... Те са забравили как е придобит документа им на висшисти. Тройкаджията си остава тройкаджия за цял живот, защото никога не се научава на интелектуален труд.

Напротив, тези, които учиха задълбочено, сега са гръбнака на икономиката. Това са хора - свободно изразяващи мнението си, както по професионални, така и по всички други житейски проблеми. Други избягаха от България и никога няма да се върнат, за да не бъдат подтискани от тройкаджии. Тези хора успяха да се реализират и в чужбина, защото добрият специалист е като дялан камък, където и да го поставиш - пасва, върши работа и тежи на мястото си...

Днес на празника ви, студенти, ви пожелавам да успеете да съчетаете в себе си веселяшки дух и жажда за знание, да изградите в себе си цитадела от знания, която да ви помогне да устоите на атаките на тройкаджии в бъдеще. Защото у нас тройкаджии е имало и ще има... Те управляват държавата, предприятията, те създават фирми източващи икономиката, те са хвалят, че са избирани за общински съветници, подкупвайки цигански гласове и други такива... Пожелавам ви, да станете не само образовани, но и умни, и знаещи!

Успех! Наздраве!








Гласувай:
11



Спечели и ти от своя блог!
1. otempora - PS: Нека горното да се счита за по...
08.12.2013 11:15
PS: Нека горното да се счита за посипване на главата с пепел, защото през студентските си години помогнах на много недоучили да вземат диплом за висше образование. Затова ме е срам от себе си и от моите преподаватели.
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
08.12.2013 11:25
http://www.youtube.com/watch?v=G3IiCA4bf2k
цитирай
3. pitwasilew - Gaudeamus igitur!
08.12.2013 11:47
Студентския химн е замислен от хайделбергските студенти по медицина някъде през 17 век....по кръчмите. Поне това ни разказа като кратка история преподавателката по латински, когато ни запознаваше с текста. Той е много силен и изпълнен със смисъл. Gaudeamus igitur!
цитирай
4. otempora - Благодаря ви!
08.12.2013 11:48
Добавям вашия поздрав към моя.
цитирай
5. pitwasilew - Поздрав и благодаря! http://...
08.12.2013 11:48
Поздрав и благодаря!
http://www.youtube.com/watch?v=z3VdwOEZuxI
цитирай
6. bojil - Твърде честит! :))
08.12.2013 16:30
Твърде честит! :))
цитирай
7. penchoan - И днес е горе-долу същото. Студе...
09.12.2013 00:19
И днес е горе-долу същото. Студентите, окупатори на СУ се продадоха за пари. Но няма да забогатеят, дори няма да станат директори и добре че не всички са като тях. Идва Видовден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: otempora
Категория: Лични дневници
Прочетен: 302480
Постинги: 144
Коментари: 128
Гласове: 532